Avocat online
Avocat online intrebari si raspunsuri online pentru avocatul tau

Uzufructul viager
     media: 5.00 din 30 voturi

1. Definitia uzufructului
Conform art.517 Cod civil, "uzufructul este dreptul de a se bucura cineva de lucrurile ce sunt proprietatea altuia, intocmai ca insusi proprietarul lor, insa cu indatorirea de a le conserva substanta".
Uzufructul este un mijloc de a procura folosinta complexa asupra lucrului, fara ca proprietarul sa piarda dreptul de proprietate asupra lucrului.
2. Obiectul uzufructului
Pot face obiectul dreptului de uzufruct orice fel de bunuri, mobile si imobile, corporale si incorporale, fungibile si nefungibile, ca, de exemplu, case, terenuri, masini, animale, marfuri, creante, actiuni etc.
Pot constitui obiect al uzufructului si lucrurile care nu se consuma dar se deterioreaza prin intrebuintare, cum sunt hainele, rufele, mobila din casa.
In cazul terenurilor si constructiilor nu este nevoie de nici o autorizatie pentru constituirea uzufructului.Comentarii

buna ziua

am o nelamurire in ceea ce priviste dreptul de uzufruct si dreptul de proprietate

am achizitionat un apartament si am instituit un drept de uzufruct viager mamei mele; am fost astazi la SPCEP pentru am schimba domiciliul la noua adresa si mi s-a spus ca imi trebuie acordul mamei pentru a-mi face aceasta modificare

as vrea sa stiu ce drepturi am eu ca proprietar
de Andrei in data de 2008-09-16 09:28
:)>- Da, intra-devar aveti nevoie si de acordul mamei deoarece doar ea are dreptul de folosinta asupra imobilului, dumneavoastra avand doar nuda proprietate.
Dreptul deplin de proprietate confera titularului dreptul de posesie, folosinta si dispozitie.
Uzufructuarul are drept de posesie si folosinta, in timp ce proprietarul are doar dreptul de dispozitie, adica puteti sa vindeti imobilul, sa-l lasati mostenire, sa-l donati.
Dreptul de uzufruct este un drept temporar care e valabil pe durata vietii uzufructuarului, in timp ce dreptul de proprietate este perpetuu, putand fi transmis mostenitorilor.
de Avocat in data de 2008-09-16 09:29
Buna ziua Vreau sa va intreb in legatura cu un caz cel putin ciudat.Am fost contactata de catre un reprezentant sl editurii Rentrop & Straton daca doresc sa primesc un manual demonstrativ despre codul muncii, fiind interesata am acceptat ,mi-au fost cerute datele si in luna mai am primit coletul semnand pentru el la curier.In interior se afla manulalul si o hartie prin care ma instinta ca daca in termen de 30 zile nu returnez produsul va trebuii sa achit produsul integral.Am plecata si am uitat sa expediez coletul in termen de 30 zile.La intoarcere am primit o instintare de la editura prin care ma someaza sa achit suma de 563.53 RON plata coletului expediat de dansi pentru demonstratie .NU vreau sa platesc acesta suma ci sa le returnez produsul.Eu m-am gandit la urmatoarea solutie.Le voi expedia produsul retur complet pe langa care voi face o "Adresa scrisa" prin care ii informmez ca produsul dansilor nu imi satisface cerintele si nu il pot achizitiona si il voi returna confirmare de primire la Rentrop & Straton.Vreau sa va intreb urmatorele: -daca procedez corect returnad produsul cu acesta instinare? -ce trebuie sa contina instiintarea? -sau daca exista alta cale de rezolvarea a problemei amiabila returnadu-le produsul care nu-mi satisface pretentiile. -stiu ca legea 449/2003 invoca ca vanzatorii trebuie sa nu aplice practici abuzive de vanzare,cum este si acest caz si sa informeze clientii de caracteristicile produsului. Va multumesc anticipat. Cristina
de cristina in data de 2008-10-09 13:58
@ Cristina, asa cum prezinti situatia cred ca ai o problema. daca la discutia initiala ai semnat un contract sau pur si simplu ceia ce se numeste "comanda" tu esti in culpa cu executarea acestuia. firma de care vorbesti ti-a trimis bunul asa cum s-a angajat iar tu nu ai platit. termenul de acceptare a bunului dupa cum spui a fost implinit si nu mai poti refuza cartea. cu alte cuvinte esti buna de plata. ai o singura solutie si anume sa invoci o situatie de forta majora pentru care nu te-ai incadrat in timp dar este greu. pentru detalii corespondam pe e.fire53@gmail.com
de Avocat in data de 2009-09-24 07:06
Buna ziua

Am si eu o nelamurire, am primit de curand o casa ca mostenire iar pe contract am trecut ceva de genul "cotei indivize de 4/16" unei persoane care este decedata din 1960! cum este posibil asa ceva? Ce pot face sa remediez situatia? Imi cer scuze daca nu am fost prea explicit, nu inteleg bine situatia
de Stefan in data de 2011-07-14 00:15
buna ziua!... 1.sunt nevoita de imprejurari sa ii donez fiului meu apartamentul in care acum locuieste cu sotia sa. Cum este mai bine sa fac donatie sau sa vind? in cazul ca este donatie in timpul casatoriei la un eventual divort ii revine si sotiei parte din casa??
2.daca vind sau donez am dreptul sa cer drept de habitatie pe viata si pt mine si pt sotul meu?( noi nu locuim cu ei in prezent, dar daca se intimpla ceva.....) va multumesc anticipat
de Gabriela in data de 2011-09-03 11:13
Vindeti cu Uzufruct viager , astfel proprietatea este a fiului , insa dumneavoastra dispuneti de apartament cat sunteti in viata.
de Avocat in data de 2011-09-25 09:41
am primit uzufructul viager de la sotia mea ea a plecat cu altul ma dat afara din apartament a zis ca este al ei si la inchiriat ce pot eu sa fac?
de iana mihai in data de 2011-11-04 11:25
am primit uzufructul viager de la sotia mea ea a plecat cu altul ma dat afara din apartament a zis ca este al ei si la inchiriat ce pot eu sa fac?
Sa o dati in judecata. Daca aveti uzufruct viager, adica va puteti folosi numai dumneavoastra cat traiti.
de corinabr in data de 2011-11-09 07:59
Buna ziua. As dori o lamurire in legatura cu dreptul de uzufruct.Socrul meu decedat,dupa care toti copii au cedat dreptul de mostenitor in favoarea sotului mei.Soacra mea poate face acelasi lucru putand sa beneficieze de dreptul de uzufruct? Ce acte sunt necesare pentru a face acest demers? Multumesc
de elena in data de 2011-11-29 11:48
Buna ziua.As dori o lamurire in legatura cu dreptul de uzufruct.Am un contract de intretinere cu tatal meu, a carui sotie a decedat inaintea contractului facut, este si succesiunea facuta si partea de drept a surorii mele am cumparat-o de la ea cu contract de vanzare-cumparare.problema e ca tatal meu s-a recasatorit si a plecat din casa locuind acum in casa la noua sotie.
-Trebuia sa ii dam noi acordul prin semnatura ca sa poata locui in alta parte?
-In situatia de fata nu si-a pierdut dreptul de intretinut?mai avem o obligatie fata de el?
-Este obligat sa ne dea venitul pe care il are(nu este pensionar este salariat)? suntem obligati sa o intretinem si pe noua sotie?
de carmen in data de 2011-12-19 08:20
Buna ziua.Am cumparat un apartament iar mama are clauza de uzufrut viager.Am auzit de la alt notar ca dupa moartea mamei mele o parte din apartamei le va reveni vechilor propietari adica cei de la care eu am cumparat apartamentul.este asa?multumesc
de camy in data de 2012-04-09 15:27
Buna seara,
Vreau sa va fac ao intrebare
Mama mea a facut un contarct de vinzare-cum.sorei mele iar uzufructul este e numele mamei mele.
Mama oate la uzufruct si numele fiului ei?
Unde si la ce birou trebuie sa ne adresam?
Multumesc
de Nicolae in data de 2012-04-24 22:33
camy - nu am de unde sa stiu care sunt prevederile contractului facut de mama Dvs. . notarul probabil ca a vazut contractul si v-a dat un sfat pertinent !

Nicolae - nu inteleg exact la ce va referiti prin 'mama poate la uzufruct si numele fiului ei'. ce trebuie sa stiti oricum este ca sora este acum proprietara apartamentului si doar ea poate sa faca acte de dispozitie referitor la acest apartament !
de Avocat Vlad Fesan in data de 2012-04-28 22:56
Buna ziua!
O persoana cu drept de uzufruct poate inchiria imobilul pentru care are acest drept? Fara a exista acordul scris al proprietarului?
de Emil in data de 2012-05-07 13:13
Buna ziua!Am cumparat casa de la tatal meu cu drept de uzufruct viager,casa fiind trecuta pe mine si sotia mea 1/1 prin contract de vanzare cumparare. Acum sant in divort cu sotia care e plecata de 2 luni,timp in care nu a avut grija de nimic. As dori sa stiu daca tata poate intenta actiune judecatoreasca prin care sa anuleze contractul si daca sotia mai are parte la ceva daca returnez tatalui meu banii din contractul de vanzare cumparare? Si daca poate sa puna sotia in vanzare imobilul sau sa ne evacueze din casa?
de viorel f. in data de 2012-05-07 14:49
Buna ziua! Exista uzufruct viager pe doua vieti, adica pe durata de viata a parintilor si cea a fiului minor la data instituirii uzufructului? Multumesc.
de emil in data de 2012-05-14 11:40
Buna ziua! Exista uzufruct viager pe doua vieti, adica pe durata de viata a parintilor si cea a fiului minor la data instituirii uzufructului? Multumesc.
Ai deja raspunsul pe site! Citeste cu atentie!
de corinabr in data de 2012-05-14 21:15
buna ziua,in urma cu 1an am incheiat un contrect de uzufruct viager cu bunicul sotiei mele,in urma cu 2luni bunicul a decedat,ingropat crestineste etc insa soacra mea care am hotarat s-o punem pe act ca BENEFICIARA a uzufructului viager doreste sa ne atace actul deoarece mai are un copil si s-a gandit brusc sa-i dea si ei acum o parte.va rog frumos sa-mi raspundeti dk are vreo sansa sa atace actul si sa castige procesul?multumesc frumos
de adrian in data de 2012-06-08 07:55
buna ziua,in urma cu 1an am incheiat un contrect de uzufruct viager cu bunicul sotiei mele,in urma cu 2luni bunicul a decedat,ingropat crestineste etc insa soacra mea care am hotarat s-o punem pe act ca BENEFICIARA a uzufructului viager doreste sa ne atace actul deoarece mai are un copil si s-a gandit brusc sa-i dea si ei acum o parte.va rog frumos sa-mi raspundeti dk are vreo sansa sa atace actul si sa castige procesul?multumesc frumos
NU am inteles situatia. Daca ea este beneficiarul uzufructului de la bunic, acesta a decedat, dar de fapt el nu intra in discutie, doar soacra , cat traieste se poate bucura de uzufruct, apoi cel ce a cumparat poate folosi ce a cumparat. Se poate insa vinde cu tot cu uzufruct.
de corinabr in data de 2012-06-08 09:34
Buna ziua, parintii mei au intretinut/lucrat terenul arabil de la parintii mamei mele pentru ultimii 35 de ani. Bunicul si tatal meu au decedat. Deci acum numai mama si bunica mea mai sunt in viata. Terenurile arabile au fost cedate mamei mele verbal (fara nici un contract scris), dupa cum am mentioanat mai sus, ea este cea care le-a intretinut pentru ultimii 35 de ani. Mama mea are o sora. As vrea sa stiu cum ar putea mama me sa intre in posesia legala (scrisa) a acestor terenuri fara ca sora ei sa poata ataca sau avea vreo pretentie la aceste terenuri. Am auzit ca daca mama are posibilitatea sa dovedeasca cu 5 martori ca ea a folosit aceste terenuri pentru ultimii 30 de ani atunci poate intra in posesia unui act de proprietate legal (sau printr-un contract de uzufruct viager???). Daca nu, ce ar putea face si care ar fi urmatorul pas legal. Multumesc!
de nicoleta in data de 2012-06-22 22:03
Buna ziua! Necasatorit fiind, am cumparat nuda proprietate a unui apartament iar uzufructul viager(complet) a fost dat de catre proprietar tatalui meu(in anul 1995).  Cazul a fost preluat de Avocat Online in discutie!
de Szirbik Atilla in data de 2012-07-01 14:26
Buna ziua! Necasatorit fiind, am cumparat nuda proprietate a unui apartament iar uzufructul viager(complet) a fost dat de catre proprietar tatalui meu(in anul 1995).  Cazul a fost preluat de Avocat Online in discutie!
Cazul dumneavoastra este deja discutat pe site-ul nostru!
de corinabr in data de 2012-07-04 17:58
Buna ziua,

Am o garsoniera unde sunt nudul proprietar .In aceasta locuinta sta o femeie care are drept de uzufruct viager.Nu vrea sa plateasca cheltuielile de bloc.Ce pot sa fac? Uzufructuarul are obligatia de a plati cheltuielile de bloc, curentul? Eu platesc impozitul pe garsoniera.
de szasz csilla in data de 2012-07-05 21:41
Buna ziua!
in urma cu ceva timp una din fetitele mele a primit prin donatie de la bunicul ei un imobil. la data respectiva eu si fostul meu sot eram divortati deja, dar sentinta inca nu era irevocabila, (copii au fost incredintati mie prin sentinta) si din aceasta cauza a fost nevoie de numirea unei persoane care sa semneze in locul copilului. eu si fostul meu sot avem uzufruct viager pe acest imobil. Intrebarile mele sunt:
- ce drepturi am eu asupra acestui imobil
- avand in vedere ca copilul este incredintat mie in totalitate, cu sentinta irevocabila, ce drepturi am eu in plus fata de fostul meu sot
de maria in data de 2012-07-07 14:28
Buna ziua!in urma cu doua luni am incheiat un act de vanzare-cumparare pe casa parintilor mei in care este inclus si contractul de uzufruct viager ,ca ,cumparator sunt eu si sotia ,as dori sa stiu daca pe timpul vietii parintilor acestia pot anula acest contract de vanzare-cumparare si cum sau trecerea imobilului pe numele altcuiva.Casa unde locuiesc parinti este rezultatul casniciei lor de cind sunt impreuna pana acum si nu as dori instrainarea lui la o persoana straina familiei(mentionez ca de ceva timp relatia cu sotia mea nu e tocmai buna)va rog respectuos sa-mi spune-ti ce e de facut.Multumesc!
de Vaduva Danut in data de 2012-09-05 12:06
Buna ziua,
Am, va rog, urmatoarea intrebare,
Am cum parat un apartament cu uzufruct viager in favoarea vanzatorului.
In cadrul contractului s-a scris si s-a semnat ca pot locui cu uzufructarul impreuna.
Cum se va proceda se va impartii in doua apartamentul si utilitatile?
va multumesc
de petre marin in data de 2012-10-31 20:12
Buna seara ! Daca bunicii mei au donat o casa cu drept de uzufruct viager , iar persoana care este beneficiara donatiei a inchiriat spatiul , bunicii au dreptul la cota parte din chirie?
de cristi pop in data de 2012-11-12 18:26
Buna ziua, suntem 3 surori si in anul 1999, parintii nostrii au vandut apartamentul si au cumparat o casa la tara. Dar pe actul de vanzare cumparare al casei suntem noi trei trecute ca si cumparatoare (fiicele), cu toate ca doar eu eram majora iar surorile mele minore, care au fost reprezentate de catre o alta persoana.Intrebarea mea este: "Daca este incheiat un act de vanzare cumparare intre vanzatori si noi (cele trei fiice), iar parintii nostrii au dreptul de uzufruct viager pe tot parcursul vietii, noi urmand sa intram in deplina proprietate si posesie a imobilului dupa decesul parintilor, inseamna ca suntem proprietare cat sunt in viata? eu si sotul meu urmeaza sa facem un imprumut la proiectul "Prima casa" si nu trebuie sa detinem proprietati mai mari de 50 mp. Vroiam sa stiu daca prin acel act incheiat de catre parintii mei cu uzufruct viager detin proprietate? Tinand cont ca sunt 600 mp si fiecarei dintre noi revine dupa moartea acestora cate 1/3 parti. Multumesc mult de tot si va doresc o zi buna.
de Rasbosanu Mihaela in data de 2013-02-01 08:52
Buna ziua.In anul 1995 cand aveam eu 10 ani,mi s-a facut un contract de vanzare-cumparare pe un imobil de catre unchii mei.In contract apare si clauza de uzufruct viager.Unul dintre ei a decedat intre timp,in viata ramanand numai unchiul meu.Eu am o copie dupa acest contract si l-am rugat sa-mi dea si originalul cu scopul de a-mi face mutatia pe adresa imobilului.Desi eu platesc in fiecare an impozitul la acest imobil si nu am avut nici o pretentie pana in momentul de fata unchiul meu nu doreste sa ma lase sa-mi fac aceasta mutatie.In situatia aceasta ce am de facut?
Va multumesc
de stan madalina in data de 2013-02-21 11:47
Buna ziua.In anul 2008 am cumparat apartamentul de la parintii sotului meu insa au pus clauza de uz fruct viager . In anul 2011 am divortat si nu am facut partajul . se poate vinde apartamentul in urma partajului? clauza nu este de intretinere .Ei au dreptul sa locuiasca acolo cat traiesc .Niciodata nu au locuit acolo pentru ca au alte proprietati.Eu am in intretinere un minor dar in casa mea locuieste fostul sot cu iubita lui.Ce pot face?
Va multumesc
de Constantinidis Marilena in data de 2013-02-21 16:21


Comentariile sunt interzise la blogurile neactualizate mai mult de 90 de zile

   
 
 
Powered by www.ablog.ro
Termeni si Conditii de Utilizare